Parijs - Delft
WaanzinnigReclame.nl SKF winkel sponsors Kohler Infinious Faculteit Industrieel Ontwerpen TU Delft


anke - 20 oktober 2006

Waarom zelf spaken?

Hoe leg je de lol van het spaken uit. Het vlechten, het spannen, het stellen. Het wiel uitvinden gaat niet meer lukken, maar iedere keer wanneer je een hoopje spaken, een naaf en een velg tot een rollend draaiend object kan omtoveren is er wel het “Eureka” moment. Deze week was de tijd rijp; Dat wil zeggen ik had twee avonden niets te doen, en de nieuwsgier naar of de spaaklengte wel de juiste is werd teveel. 36 Spaken, over 3, ofwel om de vier. De eerste 9 insteken, de duwende spaken, recht van het ventiel. En blijven tellen. De volgende 9 aan de andere kant. Het lijkt al wat maar het voelt als een vod. Velg pakken, naaf draaien. Dan de rest. De trekkende. Met de kopjes naar elkaar toe. Mis kan het al niet meer. Tot het moment dat je ze langzaam op spanning draait. Ergens komt die slag. Komt ie er ook weer uit. Daar gaat je avond. Maar het resultaat loont de moeite. De wielen zijn er; nu de fiets nog.

Mijn dank aan de Nijmeegse fietsenmaker Jan Kooij is groot. Hij weet vakmanschap op papier te zetten, en is bescheiden genoeg het te delen.

 

 home styrkeprøvenscholentoer vorderingenistanbulrecordfiets winkelnieuws in 18 uur home contact sponsors in 13 uur? in 48 uur in 24 uur